Člen vědecké rady APTI, Ing. et Ing. Pavel Válek získal nejvyšší zlatou příčku v prestižní mezinárodní soutěži The Global Tank Storage Awards!

Ing. et Ing. Petr Válek získal nejvyšší zlatou příčku v prestižní soutěži palivových terminálů „Tank Storage Awards“. V kategorii „Terminal Innovation“ postoupil se svým projektem nejprve mezi deset nejlepších projektů z celého světa a následně také do finále v Rotterdamu v Holandsku. Zde 15. března 2024 převzal na slavnostním galavečeru nejvyšší ocenění. Zlatou první příčku získal Petr Válek v konkurenci největších tankovišť světa z Číny, Jižní Ameriky, Jižní Koreje, Spojených Arabských Emirátů, Rotterdamu, Hamburku, Antverp, nebo Mexického zálivu.  

Projekt Petra Válka představuje využití průmyslových tabletů ve výbušném prostředí, na kterých mohou technici identifikovat zařízení nebo podzemní rozvody inženýrských sítí a v terénu vidět výkresovou dokumentaci včetně základních informací o zařízení.

Porotci ocenili v jeho projektu používání digitálních technologií na palivovém terminálu, díky kterým má operátor po ruce nejaktuálnější informace, které jsou nezbytné pro dodržení bezpečnostních standardů a zvýšení efektivity.

Ing. et Ing. Petr Válek se v petrochemickém průmyslu pohybuje již 24. V současnosti působí ve společnosti ORLEN Unipetrol RPA, jako vedoucí výrobní sekce 2, což jsou právě palivové terminály, mísení a expedice paliv, tankoviště a sklady zkapalněných ropných plynů. Ing. et Ing. Petr Válek je mimo jiné také absolventem Bc. oboru „Ochrana životního prostředí v průmyslu“ a navazujícího magisterského oboru „Odpadové hospodářství“ Fakulty životního prostředí UJEP.

Volný čas tráví se svými dvěma syny a rád maluje. Věnuje se také sebevzdělávání v technických
oborech, zejména historii chemického průmyslu a průmyslovým inovacím v petrochemii